Auralic – inspire the music

Auralic

Momenteel staat er wel een hele bijzondere muzikale Auralic streaming setup bij Poulissen Audio Video Center in Roermond.

De opstelling betreft een Aries G2.1 (Streamer), een Sirius G2.1 (Upsampler + Room correction), een Vega G2.1 (DAC) en tenslotte een Leo GX.1 (Master Clock).

Auralic Aries G2.1
Foto: Aries G2.1

De Auralic Aries G2.1 Streaming Transport verbindt elk hifisysteem met alle denkbare muziekbronnen, of dat nu een NAS is, een lossless streamingdienst of internetradio. Door er een 2,5 inch SSD of harde schijf in te plaatsen wordt het een volledig functionele muziekserver. De Aries G2.1 biedt het nieuwste op het gebied van galvanische isolatie en schone stroom en heeft een dubbele Femto-Clock aan boord. De behuizing bestaat, zoals elke G2.1 kast, uit een aluminium buitenkast en een koperen binnenkast voor optimale EMI-afscherming. Alle gangbare bestandsformaten worden uiterst precies naar een externe DAC gestuurd via een brede keuze aan uitgangen, waaronder de nieuwe Auralic Lightning Link. De hele setup is onderling verbonden middels deze bijzondere verbinding. De Lightning Link is een bi-directionele 18Gbs verbinding met zeer lage jitter, die gebruik maakt van snelle HDMI-type connectoren voor een superieure controle op het datatransport. Door deze verbinding zijn ook alle Auralic apparaten binnen één universele bedieningsinterface te vinden. Door het grote systeemgeheugen en de data-opslag worden grote bestanden – tot en met DSD512 en PCM 32bit/384kHz – gemakkelijk en vloeiend weergegeven.

Aries G2.1
Foto: Aries G2.1 open

 

De Auralic Vega G2.1 (streaming) DAC kan vervolgens moeiteloos de allerhoogste hedendaagse resoluties tot en met DSD512 en PCM 32bit/384kHz aan. De Vega G2.1 maakt gebruik van Auralic’s Tesla Platform om het bronsignaal te bufferen en op te schonen, en het zorgvuldig aan zijn speciaal vervaardigde DAC chip aan te bieden. De Vega G2.1 is de eerste DAC in de geschiedenis die volledig los van de klokfrequentie van het bronapparaat werkt en de timing volledig intern regelt. Hierdoor is de Vega G2.1 volledig vrij van jitter.

Vega G2.1
Foto: Vega 2.1

De Auralic Leo GX.1 maakt dankbaar gebruik van alle kennis die is opgedaan uit de G-serie, om daarmee de optimale omgeving te kunnen creëren voor één van de meest geavanceerde systeemklokken in de high-end audiowereld. De Leo GX.1 heeft eigenlijk twee klokken, beide temperatuur-gecompenseerd voor constante prestaties en geoptimaliseerd voor extreem nauwkeurige prestaties met op 44.1kHz en 48kHz (en veelvouden daarvan) frequenties gebaseerde signalen. De exacte frequenties waarop deze klokken werken zijn respectievelijk 90.3168Mhz en 98.304Mhz – indrukwekkende getallen die de prestaties reflecteren die Auralic wil behalen met de Leo GX.1. De manier waarop het kloksignaal aan de aangesloten DAC wordt aangeboden heeft nog een groot voordeel. In het systeem zijn geen vervuilende PLL (Phase Lock Loop) circuits nodig! Omdat de Vega G2.1 het kloksignaal rechtstreeks door de Leo GX.1 aangeleverd krijgt is er ook geen noodzaak om ergens op te ‘locken’, en PLL’s zijn dus opvallend afwezig. De Leo GX.1 is zo’n precieze klok en werkt op een dusdanig hoge frequentie dat niet alle verbindingskabels opgewassen zijn tegen deze taak. De Leo GX.1 wordt daarom inclusief een speciale, door Auralic ontwikkelde klok-kabel geleverd met een bandbreedte van 60Ghz en military aurospace grade geleiders en connectoren. Deze kabel wordt met de hand gemaakt en met precisie-instrumenten voor optimale prestaties getuned. Bij de kabel wordt zelfs een rapport geleverd dat bewijst dat de kabel opgewassen is tegen deze zware taak.

Leo GX.1
Foto: Leo GX.1 open

 

De jongste telg in de Auralic familie is de Sirius G2.1. De hele ontwikkeling van deze upsampling processor heeft meer dan 3 jaar geduurd. De Sirius G2.1 werkt volgens een open standaard, waardoor muziekliefhebbers zowel de processorkracht als het prestatieniveau van hun eigen Digitaal-naar-Analoog Convertor (DAC) kunnen opwaarderen, ongeacht of het een Auralic DAC of een andere fabrikant of merk betreft. De Sirius G2.1 ondersteunt de data-processing taak die normaal gesproken op de schouders van de DAC rust. Dit uitbesteden van processor-taken geeft een dramatische vermindering van de hoeveelheid ruis en jitter die normaal gesproken zijn weg naar de conversie-stage vindt, waardoor de DAC op een schone en efficiënte manier de digitale datastroom met een lage vervorming aangeleverd krijgt. De gemeten reductie in ruis is veel beter dan wat er momenteel beschikbaar is van andere fabrikanten. Op de Sirius G2.1 zijn veel in- en uitgangen beschikbaar, en anders dan concurrerende producten kan de Sirius G2.1 ieder formaat, inclusief PCM in 384kHz en DSD512 met een extreem lage vervorming uitsturen. Deze flexibiliteit maakt dat de Sirius G2.1 de prestaties van haast alle bestaande DAC’s kan optimaliseren en verbeteren.

Ik hoop dat u bij het lezen getriggerd bent geraakt om deze wel hele bijzonder setup te komen beluisteren. Maak uw afspraak telefonisch via +31 475 33 57 16 Alvast heel veel luisterplezier en herontdek uw favoriete muziek!

Auralic bij Poulissen in Roermond
Foto: Auralic bij Poulissen Audio Video Center in Roermond

 

Auralic