Monitor Audio

De afgelopen weken hebben wij met veel plezier de nieuwe Monitor Audio Platinum Serie 3G uitgetest in onze showroom. Wij zijn van het geluid onder de indruk en onderschrijven dat deze mooi afgewerkte serie een toegankelijke topkwaliteit biedt.

Monitor Audio viert met de introductie van de Platinum Serie 3G luidsprekers dat zij, naast het gegeven dat Monitor Audio 50 jaar bestaat, de eerste Platinum Serie vijftien jaar geleden is geïntroduceerd. Deze Serie gebruikt, naast de technologie van de vorige Serie, techno-innovaties van de bijzonder unieke nieuwste topluidspreker, de 'Hyphn'.

Zo zijn de nieuwe MPD III* bandhoogeenheid en de RDT III* laag- /middeneenheid zeker innoverend te noemen (lees hieronder meer). Samen met een verbeterde behuizing en een nieuw wisselfilterontwerp zorgt dit voor een ragfijne nauwkeurige audiopositionering, een kristalhelder hoog, een superstrak en zeer diep laag, een hoge belastbaarheid en een ongekend lage vervorming. De Platinum Serie 3G zet hiermee een hoge standaard voor uitmuntend geluid en oogstrelende vormgeving neer.

Deze serie is ook geschikt voor een meeslepende geluidsomgeving met zowel muziek en film. Perfect voor zowel hoogwaardige hifi-systemen of thuisbioscopen. Verder zijn de vloerstaanders afgestemd voor gemakkelijke plaatsing, zonder de geluidsprestaties te beïnvloeden. De kasten zijn versierd met geëtste inlays om het vakmanschap te benadrukken. Keuze uit drie hoogwaardige, elegante afwerkingen: Piano Black, Piano Ebony en Pure Satin White.

Monitor Audio

De Platinum 100 3G compacte 2-wegluidspreker met 150 mm laag- /middeneenheid onderscheidt zich door het brede stereobeeld en de 'diepte' van de weergave uit de zeer kleine behuizing. De Platinum 100 3G is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de vorige series. De -nog steeds- kleine behuizing is iets groter, waardoor de interne verstevigingen ook sterker zijn.

De Platinum 200 3G slanke en compacte vloerstaande 3-wegluidspreker met twee 150 mm laageenheden heeft een 100 mm RDT middeneenheid voor een optimale definitie van het midden.

De Platinum 300 3G vloerstaande 3-weg luidspreker met twee 200 mm laageenheden voor maximaal 'diep' laag is het absolute topmodel.

De Platinum C250 3G Centre luidspreker met twee 150 mm laageenheden heeft een nieuw ontwikkelde 75 mm RDT middeneenheid. De Platinum C250 3G Centre luidspreker is ontworpen om de eerder uitgebrachte C150 2G en C350 2G te vervangen. In alle Platinum 3G Home Cinema-systemen kan dus dezelfde Centre luidspreker gebruikt worden. De C250 is net zo compact als de eerdere C150 en is erg makkelijk te plaatsen. Tegelijkertijd overtreft hij de prestaties van de C350. Met een strakke positionering, een brede weergave en grote dynamiek van het belangrijke middenkanaal, en dat uit een zeer compacte behuizing.

De Serie 3G-behuizing is totaal nieuw ontworpen, met de laatste akoestische technologieën aan de binnenzijde en de zeer fraaie afwerking aan de afgeronde buitenzijde. Hij is opgebouwd uit meerdere lagen verlijmd hout (tot 21 mm dik) en heeft een voorpaneel van 36 mm dik hout. De fraaie rondingen zijn via een speciaal machinaal bewerkingsproces aangebracht.

De afwerking met maar liefst 16 lagen transparante en diepglanzende pianolak (satijnwit is matglanzend) zorgt tenslotte voor een ongekend luxueus uiterlijk.

De Serie 3G-behuizing heeft geen grille, het fraaie uiterlijk blijft zo volledig zichtbaar.

De vloerstaande behuizing heeft geen onderrand, maar een nieuw ontwikkeld stalen frame met daaraan gemonteerd vier lichtmetalen stelbare 'spike-voeten' van nieuw ontwerp. Elke voet bestaat uit tien onderdelen en kan nu simpel met een inbussleutel vanaf de bovenzijde eenvoudig en exact worden afgesteld. De 'spike' kan verder worden afgeschroefd en de dan resterende rubber voet is perfect voor een stabiele en krasvrije plaatsing op een harde vloer.
Bijzonder: het wisselfilter is ook op dit frame gemonteerd en daarmee volledig ontkoppeld van de behuizing en dus van eventuele trillingen.

Monitor Audio

De verkoopprijzen zijn (onder voorbehoud): (per paar) Platinum 100 3G € 5.500, Platinum 200 3G € 11.000, Platinum 300 3G € 14.000 en (per stuk) Platinum C250 3G € 4.750.

Aanvullende informatie

De unieke MPD III bandhoogeenheid werkt volgens het Air Motion Transformer-principe dat door Monitor Audio aanzienlijk is verbeterd. Het weergavegebied loopt maar liefst tot ver boven de 60 kHz door. Het vierkante model van de hoogeenheid plus de nieuwe 'waveguide' garanderen een uiterst gelijkmatige brede afgifte, zowel verticaal als horizontaal, over het hele afstraalgebied. Dit geeft een zeer stabiele, haarscherpe en brede stereopositionering met accurate weergave van zelfs de meest verfijnde klanken.

De laag- en middeneenheden gebruiken de nieuwe superlichte RDT III-conus. Deze heeft aan de onderzijde van de Nomex-honingraatlaag twee lagen van geweven koolstofvezel. De speciale concave conusvorm met DCM* en de nieuwe conusophanging zorgen voor extra stabiliteit en minimaliseren interne resonanties (‘cone break-up’). Ook is de weergavebandbreedte groter zodat de overgang bij de wisselfrequenties veel vloeiender verloopt.

De laag- en middeneenheden hebben verder een volledig nieuw 'motor'-ontwerp met o.a. grotere spreekspoel met grote lineaire uitslag, krachtiger neodymium magneten, Dynamic Coupling Filter en geoptimaliseerde koeling. Het resultaat is een groot dynamisch bereik met snelle en onvervormde weergave van zowel de zachtste als hardste signalen.

Monitor Audio