Sonos Era 300


Een nieuw tijdperk is aanstaande voor Sonos met de aankondiging van de Era 100 en Era 300. Door de Era 100 wordt de zeer populaire Sonos One opgevolgd met een verbeterd ontwerp en nieuwe features. De Era 300 is een volledig nieuwe speaker die het mogelijk maakt muziek en films af te spelen in Dolby Atmos.

De nieuwe Era speakers van Sonos brengen veel nieuwe features en veranderingen met zich mee. Zo was Bluetooth een van de functies die tot dusver alleen op de portable speakers van Sonos te vinden was. Vanaf nu is deze functie dus ook beschikbaar op deze nieuwe generatie speakers. Ook de USB-C verbinding is nieuw.  Hierdoor is het nu mogelijk om externe apparaten bekabeld aan te sluiten. Met een speciale line-in adapter kunnen gebruikers bijvoorbeeld een platenspeler aansluiten, wat voorheen alleen was weggelegd voor de Sonos Five. De combo-adapter zorgt er daarbij voor dat het mogelijk is om de speakers op ethernet aan te sluiten.

Verder geeft Sonos de microfoon, die voorheen enkel bedoeld was voor spraakbesturing, een nieuwe functie. Zo hebben Android gebruikers nu ook de mogelijkheid om Trueplay te gebruiken. Deze functie meet hoe geluid weerkaatst vanaf muren, meubels en andere oppervlakten in de luisterruimte, en zich aan de hand daarvan kalibreert. Waar dit voorheen enkel mogelijk was voor iPhone gebruikers, kan hier vanaf nu ook de microfoon van de speaker voor worden gebruikt waardoor deze functie ook voor Android gebruikers toegankelijk wordt.

Era 100

Ondanks dat de Era 100 in veel opzichten lijkt op de Sonos One, zijn er een aantal belangrijke veranderingen toegepast. Zo heeft deze nieuwe luidspreker twee tweeters, wat ervoor zorgt dat muziek die op één speaker wordt afgespeeld een beter stereobeeld krijgt. Ook zijn er betere en diepere lage tonen te horen doordat de woofer vergroot is. Kortom, veel positieve wijzigingen op het gebied van geluidskwaliteit dus. De speaker zelf is qua formaat niet veel veranderd, behalve dat hij nu iets groter is. Waar voorheen alle onderdelen aan elkaar gelijmd waren, wordt er nu gewerkt met schroeven, waardoor het gemakkelijker is zal worden om de apparaten bij defecten te herstellen.

Sonos Era 100

Era 300

De Era 300 is een geheel nieuwe en uniek te noemen luidspreker van Sonos. Met zijn vernieuwde ontwerp biedt hij een kamervullend 3D-geluid en kan er muziek in Dolby Atmos worden afgespeeld. Deze splinternieuwe speaker heeft in totaal zes drivers gepositioneerd rondom de voorkant, zijkanten en bovenkant. In samenwerking met de Sonos Arc wordt de mogelijkheid geboden om een compleet Dolby Atmos systeem te creëren. In een dergelijke opstelling neemt de Era 300 de surround, surround achter en hoogte kanalen voor zijn rekening.

Sonos Era 300 Dolby Atmos

Beide Sonos Era speakers komen uit in de kleuren zwart en wit en zullen vanaf 28 maart 2023 te beluisteren zijn bij Poulissen. De Era 100 zal €279,- gaan kosten en de Era 300 €499,-.