AC-6

Het Japanse merk: Accuphase heeft een nieuw MC-element geïntroduceerd met de naam AC-6. Het nieuwe element is de opvolger van de AC-5. De AC-6 is gema...

Lees meer

Dit product in ons Audio Video Center ervaren?

Maak een afspraak

Omschrijving
AC-6

Het Japanse merk: Accuphase heeft een nieuw MC-element geïntroduceerd met de naam AC-6. Het nieuwe element is de opvolger van de AC-5. De AC-6 is gemaakt van exclusieve materialen zoals titanium, een cantilever van borium, en een magneet gemaakt van neodymium. Volgens Accuphase heeft de AC-6 superieure aftastingseigenschappen.

Het eerste element van Accuphase was genaamd AC-1, en zag in 1979 het levenslicht. De AC-1 werd opgevolgd door de AC-2, die later werd opgevolgd door de AC-3. De AC-3 werd op zijn beurt opgevolgd door de AC-5 ( nee, er staat geen AC-4 in dit rijtje ). De AC-6 is dus de vijfde generatie van Accuphase’s succesvolle MC-element.

Accuphase heeft exclusieve materialen gebruikt bij de bouw van de AC-6. De behuizing van het element is gemaakt van zeer stijf geëxtrudeerd titanium, verder gehard door een laagje goud ionen. Titanium is een moeilijk te bewerken materiaal, maar het lichte gewicht in combinatie met de hoge stijfheid en corrosiebestendigheid maakte het de ideale keuze voor de AC-6, aldus Accuphase. Het cartouchelichaam van geëxtrudeerd aluminium is voorzien van een elegante goudkleurige alumietcoating, waardoor het een uitstekend passende match is voor elke hoogwaardige draaitafel.

De taak van de cantilever is om de trillingsenergie die wordt gecreëerd door de naald die de groef op de plaat volgt, nauwkeurig over te brengen op een spoel, die de trillingsenergie in een elektrische stroom omzet. Omdat de cantilever geen verliezen moet veroorzaken, is een materiaal met hoge stijfheid en hoge voortplantingssnelheid optimaal geschikt voor deze taak. De AC-6 maakt daarom gebruik van een massieve cantilever gemaakt van borium met een diameter van 0,3 millimeter. Met 16.200 m/s is de voortplantingssnelheid van borium hoger dan die van beryllium (12.870 m/s) en benadert die van een diamant (18.350 m/s), waardoor borium volgens Accuphase een ideale keuze is.

Onderdeel van de AC-6 is een magneet die is gemaakt van neodymium. Dit is niet alleen een sterk materiaal, maar het is nog eens negen keer zo krachtig als een magneet die is gemaakt van Alnico.

Het frequentiebereik van de AC-6 loopt van 10 Hz tot 50 kHz. De kanaalscheiding is 30 dB bij 1.000 Hz.

 

Accuphase Premium Center Klik hier en lees meer over Accuphase Premium Center, Poulissen in Roermond.

Beknopte specificaties

Cartridge type: Moving coil
Frequency response: 10 Hz to 50 kHz
Rated output voltage: 0.4 mV (1 kHz)
Impedance: 1.8 ohms (DCR)
Recommended tracking force: 1.9 to 2.2 g ( centered on 2.0 g )
Channel balance: Within 0.5 dB (1 kHz)
Channel separation: 30 dB or better (1 kHz)
Compliance: 8 x 10−6 cm/dyne at 100 Hz (CBS STR100)
Stylus: Semi line contact type (3 μm × 30 μm)
Cantilever: Solid boron, 0.3 mm dia.
Core material: Special magnetic material
Magnet: Neodymium N50
Coil: OFC, 50 μm dia.
Terminal pins: High-gloss rhodium plated
Mass: 13.5 g
  • iDEAL
  • Visa / Mastercard
  • Bancontact / Mister Cash
  • Betalen in winkel
  • Bank overschrijving
  • Rembours